[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Franciszek hrabia Szembek odnawia prawo wieczystej dzierżawy ziemi Bartłomiejowi Waligórze z Nieledwi i jego sukcesorom. Podpisany Franciszek Szembek. Sól, 1817.05.03. Na odwrocie dopisek, iż do prawa dopuszczeni są również Jadwiga, Regina i Hanna Haręża oraz Małgorzata Misiarz i Hanna Waligóra. Sól, 1826.09.23. Kopia dok. K. 1-2.
Ubytki i zniszczenia na kartach 14 i 19.
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Nieledwia (woj. śląskie); Poręba Żegoty (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie)