[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Waligóra Anna 1v. Witosz, zam. we wsi Nieledwia, żona Józefa Waligóry - sprzedaje grunt swojemu szwagrowi z 1. małżeństwa - Michałowi Witoszowi. W dok. wymienieni: zmarły 1. mąż Anny - Józef Witosz i Agnieszka [Kocierz] z d. Witosz - rodzeństwo Michała Witosza oraz Kazimierz Witosz - ich nieżyjący ojciec. Podpisani pod dok.: Anna Waligóra - sprzedawca i Michał Witosz kupiciel (oboje zamieszkali w Nieledwi), Szymon Zeman - wójt, Jan Szpak - przysiężny oraz Jan Zemann, Józef Szpak (przezwiskiem Kukuczka) i Wawrzyniec Szpak - świadkowie. Spisał Józef Szpak. Nieledwia, 1852.04.07. K. 1-2.
Stary zasób
Keywords: Chłopi; gospodarka; Testament; historia; Cięcina (woj. śląskie); Cisiec (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Kosarzyska (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Nieledwia (woj. śląskie); Rycerka Dolna (woj. śląskie); Rycerka Górna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie); Wołowiec (woj. śląskie); Żabnica (woj. śląskie)