[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Kocoń Józef ze wsi Ujsoły - testament. Wymienieni: Katarzyna - żona testatora; synowie: Andrzej (zam. we wsi Sól), Wawrzyn i Józef (obaj nieżyjący); córki: Regina za Wojciechem Sporkiem, Anna za [Michałem] Paździurko, Magdalena za Józefem Kozubkiem, Katarzyna za Stanisławem Wilczkiem, Regina za Wojciecem Wolnym; nieżyjący Mikołaj Kocoń - ojciec testatora; Jan i Stanisław - bracia; Katarzyna - wdowa po synu Wawrzynie oraz ich dzieci: Józef (zmarły), Jan i Regina. Ponadto syn zmarłego syna Józefa - Maciej mieszkający z matką w Rajczy. Podpisani pod dok.: Józef Kocoń - testator; Józef Bednarz - wójt wsi Ujsoły; Tomasz Kotrys i Jan Gruszka - przysiężni; Wojciech Wolny - zięć i świadek; Stanisław Wilczek - zięć i świadek; Anna Paździurko, Magdalena Kozubek, Katarzyna Wilczek, Regina Wolny - córki; Jan Zoń - parobek. Spisał pisarz gromadzki - Palkowski. Ujsoły, 1843.06.27. Testament odczytano 1856.06.13 w obecności notariusza Jabłońskiego. K. 1-2.
K. 33-34 ubytki.
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Bystra (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Pewel Mała; (woj. śląskie); Rajcza (woj. śląskie); Rycerka Dolna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Szare (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie); Żywiec (woj. śląskie)