Katalog zabytków Zakopanego: wpisanych do rejestru zabytków (Wydaw. TONZ/OP, 2025)
Katalog zabytków Zakopanego wpisanych do rejestru zabytków to szczegółowe opracowanie poświęcone historycznym budynkom i dziedzictwu kulturowemu Zakopanego. Publikacja zawiera opisy architektury drewnianej, zabytków oraz działań na rzecz ich ochrony. Zawiera również fotografie i informacje o znaczeniu historycznym tych obiektów.
[red. nauk. i oprac.: Agata Nowakowska-Wolak ; zespół red.: Agata Nowakowska-Wolak [et al.]] ; Podhalański TOnZ.
Keywords: Architektura polska; Budownictwo ludowe; Kościoły i kaplice; Muzea (budynki); Ochrona zabytków; Wille; Zabytki architektury; Historic buildings; Zakopane; Cultural property; Historic preservation; Tourism; Zakopane (woj. małopolskie)