``Prawdy i apoftegmata to jest: |Prawidła życia, maksymy, zdania, przestrogi [...] przez Ignacego Piotra Legatowicza [...].'' (1854)
``Czytelnikowi [...]'' k. 4-5
Stara paginacja 1-236 Na k. A ołówkiem: ``Posłać [...] X Inspektorowi Lipnickiemu''; na k. Av: ``[...] nie znalazłem nic przeciwnego nauce Kościoła świętego - ks. Augustyn Lipnicki Inspektor i profesor Seminarium Wileńskiego'' oraz ``[...] drukować pozwalam za wiedzą cenzury cywilnej - Metropolita Archidiecezji Mohilewskiej W[acław] Z[yliński] 1858 r. Wilno''.
Keywords: literatura polska 19 w.