"Prawdy i apoftegmata to jest: |Prawidła życia, maksymy, zdania, przestrogi [...] przez Ignacego Piotra Legatowicza [...]." (1854)
"Czytelnikowi [...]" k. 4-5
Stara paginacja 1-236 Na k. A ołówkiem: "Posłać [...] X Inspektorowi Lipnickiemu"; na k. Av: "[...] nie znalazłem nic przeciwnego nauce Kościoła świętego - ks. Augustyn Lipnicki Inspektor i profesor Seminarium Wileńskiego" oraz "[...] drukować pozwalam za wiedzą cenzury cywilnej - Metropolita Archidiecezji Mohilewskiej W[acław] Z[yliński] 1858 r. Wilno".
Keywords: literatura polska 19 w.