"Privilegia Prussiae Polonae praecipue civitati Gedanensi a Serenissimis Regibus Poloniae concessa ab Anno 1454 ad 1633"
"Privilegium D. Sigismundi Regis de Oppido Hela bonis naufragis et Caducis" (po łac. i niem.) 1526 k. 157v.-163 "Dänisch Privilegium" 1537 k. 169-171 "Statuten Der Lande Preüssen." k. 171v.-174 "Constitutiones Terrarvm Prussiae in publicis Comitiis Thorunij conciliatae et D. Sigismundi Regis authoritate pro commodo publico confirmatae" (po łac. i niem.) 1538 k. 175v.-188
Pierwotna paginacja obejmowała co najmniej 429 s. Obecny układ rkpsu w stosunku do pierwotnego jest przestawiony i niekompletny, gdyż po s. 325-429 (dawna pag.) następują s. 1-222; brakuje więc ponad stu stron. Niektóre karty nie noszą śladów dawnej paginacji. Rkps zawiera glosy. K. czyste: 1v.-2v., 3v.-4, 42v.-43, 95v.-96, 101-104v., 157, 189, 217-230v.
Keywords: Elbląg; Gdańsk; Hel; Prusy Królewskie; prawo miasta Gdańska