``Consul Gedanensis de Iuribus Provinciae Prussiae et Civitatis Gedanensis allisq[ue] In Curia Gedanensi occurrentibus negotiis, ex Archivo Gedanensi aliisq[ue] Manuscriptis, informatus. Tomus Secundus''
Jest to rodzaj kompendium, w którym alfabetycznie zebrano wypisane z różnych źródeł postanowienia prawne, regulacje obowiązków władz miejskich, rodzaje przestępstw i kar za nie lub ważne informacje do prowadzenia polityki przez władze Gdańska. Tom zawiera hasła na litery D-I.
Pomiędzy s. 308 i 309 jedna karta luźna oznaczone jako s. 308a, 308b. Pomiędzy s. 508 i 509 jedna karta luźna oznaczona jako s. 508a, 508b. Rkps zawiera dawną bibułę (między s. 406 i s. 407 oraz s. 522 i s. 523, a także s. 604 i s. 605) Początkowe karty zniszczone. Liczne glosy. Na wewn. k. opr. wpisano dawną sygn. ``107''
Keywords: Gdańsk; prawo miasta Gdańska