``Codex Archivialis Civitatis Metropolitanae Leopoliensi Ex originali Transsumptus et Recognitus Authoritate de qua ad Calcem Anno 1765: Ex Archivo Monasterii Leopoliensis Ordinis Sancti Basilii Magni ad aedes S[anc]ti Georgii Martyris'' (1812)
``Leopolis Russiae Metropolis a Turcis, Tartaris Cosacis Moldavis Anno MDCLXXII hostiliter obsessa a Deo Mirifice Liberata Per Bartholomaeum Zimorowicz Consulem ejusdem Scripta'' s. 129-175: ``Obsidio'' s. 132-159; ``Diarium Belli et Obsidionis Anni 1676'' s. 168-173; ``Nomen Inclytum Leonis'' (epigramat) s. 173-174; ``Anno Libertatis Christianae 1655'' s. 174.
Por. rękopis BK 952. Na marginesach liczne daty, ułatwiające lekturę dzieła. Staranne pismo jednej ręki. Rękopis zawiera odpis dwóch dzieł historycznych dotyczących dziejów Lwowa i Rusi autorstwa Bartłomieja Józefa Zimorowicza. Jedno z nich: ``Leopolis Russiae Metropolis a Turcis, Tartaris Cosacis Moldavis [...]'' ukazało się nakładem drukarni uniwersyteckiej w 1693 roku w Krakowie (E. VIII, 426). Kopię sporządził zapewne Józef Słotwiński, urzędnik miasta Lwowa na podstawie wcześniejszego odpisu Franciszka Ksawerego Kupińskiego i Gabriela Andrzeja Kasprowicza (Kasparowicza?), lwowskich notariuszy apostolskich. Na s. 177-180 Słotwiński zamieścił szczegółowy wykaz różnic (wraz z numerami stron i wersów) między odpisem Kupińskiego i Kasprowicza a kopią sporządzoną przez siebie. Potwierdzenie autentyczności odpisu umieścił na s. 180 pod datą 8 lipca 1812 roku. Kopia Kupińskiego pochodzi z 1765 roku, o czym świadczy notatka na s. 174-175: ``Praesens exemplar ex libro manuscripto per olim Nobilem Spectabilem Josephum Bartholomaeum Zimorowicz Consulem Leopoliensem congesto antiquissimo in originali apud me existente, depromptum, et cum eodem manuscripto, cui titulus = Codex Archivalis Civitatis Metropolitanae Leopoliensis = confrontatum et verificatum, fide mea jurata attestor. In cujus fidem manu mea propria me subscribo. Leopoli hac die 17ma Mensis Martii Anno Domini 1765to. [Podpisano:] Kupiński Ap[osto]l[i]cus et Officii Consularis Leopoliensis Notarius''. Poniżej potwierdzenie autentyczności kopii przez protonotariusza apostolskiego Gabriela Andrzeja Kasparowicza (30.05.1765).
Keywords: Lwów; miasta