"Observationes Ad Tabulam Geographicam Regni Poloniae, traditae a Joachimo Georgio Musonio Rectore Clarissimo nec non doctissimo Illustris Gymnasij Lesnensis. Sed scriptae a me Martino Davide Zimmermanno inceptae Anno Domini MDCCXXXVII et Finitae Anno Domini 1740 Die 4ta Martii. Anno MDCCXL d[ie] 4 Martij" (1737)
Dokładny opis geograficzno-historyczny ziem Rzeczypospolitej. Opis zaczyna się od pd.-zach Wielkopolski, to przemawia za spisaniem tego rkpsu w Lesznie. Słownictwo zdradza zamiłowanie do starożytności, m. in. województwo określono jako "satrapia". Zwraca uwagę także hiperpoprawna pisownia słowa "marchia" oddanego jako "marhia". Na marg. często pojawiają się uwagi, tytuliki i daty, czasami związane z pisaniem (np. 1737), a czasami dotyczące referowanych zagadnień (np. 1447)
pismo jednej ręki
Keywords: geografia 18 w.; geograficzno-historyczne opisy 18 w.; wiedza historyczna 18 w.