``Josephus Gorionides sive Josephus Hebraicus Juxta Venetam editionem, ut et eam quae Superioribus annis Francoforti ad Manum Typis excussa est. Latine Versus et cum Exemplari Constantinopolano, cuius partem Munsterus Basileae edidit. allatus[?] atq[ue] notis illustratus A Johanne Friderico Breithaupto Consiliari Saxon[iae] Accessit Rerum et Verborum Index Locuples Gothae Apud Jacobum Muium[?] Anno MDCCVII'' (1766)
Zarys dziejów świata i Izraela aż do zniszczenia Świątyni Jerozolimskiej w 70 r. Składa się z 6 ksiąg, dzielących się na rozdziały.
na k. wewn. opr. wklejono fragment dawnej opr. pap., z zachowanym fragmentem tyt. Odpis druku sporządzony w 1766 r., jednak niekompletny: nie przepisano bowiem indeksów. Na opr. wpis. atr., dziś trudno czytelny, ale da się przeczytać ``1769'', być może jest to data wykonania obecnej oprawy. Na k. 2v. wpis proweniencyjny, wyjaśniający także okoliczności powstania rkpsu: ``Przepisana z xiąszki w Gocie drukowaney hebrayskim y łacinskim ięzykiem z Glossami. 1766. Felicis Czacki [...]''
Keywords: Izrael; wiedza o antyku