``Akta korespondencji brygady jazdy z dowództwem Dywizji Kozaków Sułtańskich.'' (1855)
Zawiera: Korespondencja wchodząca i rozkazy. (Podpis M. Czajkowski, Feliks Breański, Walerian Kalinka, Stanisław Szumlański, Teofil Zabłocki). Bruliony i kopie korespondencji wychodzącej (podpis.: Mikołaj Kamieński, Roman St. Lanckoroński).
Mf 2043
Keywords: Turcja; Archiwalia 19 i 20 w.; Emigracja polska w Turcji; Emigracja polska w Turcji po 1831; Korespondencja; wojna 1853-1856 krymska; wojsko