``Acta Manualia des Justiz-Rath Hoyer zu Posen Mandatar des Grafen v[on] Działyński in Sachen betreffend die Rechtsangelegenheiten des Grafen Titus v[on] Działyński auf Kurnik'', 1844-1853 (1844)
Akta radcy sprawiedliwości Hoyera prowadzącego różne sprawy Tytusa Działyńskiego. Głównie korespondencja (dotyczy m.in. spraw hipotecznych, zapisu na rzecz karmelitanów, płacenia czynszów, serwitutów leśnych, kościoła ewangelickiego w Bninie, spadku po Klaudynie z Działyńskich Potockiej), odpisy dokumentów sądowych i rozliczenia z Hoyerem.
Karty 4, 13-18, 22, 34-35, 41, 42, 52-57, 78, 109-110, 117, 120-121, 139, 146-149, 155, 158, 163, 166, 173-175 są uszkodzone.
Keywords: Bnin d. m; kościół ewangelicki; Kórnik; majętność kórnicka; Poznań; sądownictwo; Akta ogólne w sprawach sądowych.; Korespondencja 19 w.; Majętność kórnicka 19 w.; Procesy