"Acta Manualia des Justiz-Rath Hoyer zu Posen Mandatar des Verklagten in Sachen der evangelischen Kirche zu Bnin wider den [...] Titus [...] Działyński wegen 24 Klaftern Holz", 1849-1851 (1849)
Akta radcy sprawiedliwości Hoyera reprezentującego Tytusa Działyńskiego w sporze z Kościołem ewangelickim w Bninie. Korespondencja, odpisy dokumentów sądowych i dokumentów z lat 1828-1843.
1-2, 18-20, 54, 60, 69-72, 88 są uszkodzone.
Keywords: Kościół ewangelicko-augsburski; Poznań; sądownictwo; Bnin d.m; Kórnik; majętność kórnicka; Korespondencja 19 w.; Kościoły; Majętność Kórnicka 19 w.; Procesy; Procesy z kościołami