"O robotniku dominialnym. Wspomnienia z czasów okupacyjnych 1939-45" (1962)
Migawki z pracy przymusowej w majątku Dakowy Mokre oparte na prowadzonym w czasie wojny dzienniku. Sylwetki niemieckiego dyrektora, rządców i włodarzy oraz robotników dominialnych. Niedola chłopska, kradzieże, patriotyzm, atmosfera w momencie wyzwalania
a 1964 501
Keywords: Dakowy Mokre w; Nowy Tomyśl d. pow; Dzienniki 20 w.; Okupacja niemiecka w Wielkopolsce