"Moje wspomnienia z pracy w żeńskiej szkole w Kościelcu pow. Koło [...] lata od 1936-1939" (1962)
Przy tym wspomnienia Józefy Gąsiorowskiej (z lat 1915-1945), nauczycielki szkoły podstawowej spisane przez Anielę Stefanowicz: Kościelec, Dąbrowice Stare, Białków Kościelny, wysiedlenie w 1940, praca w Niemczech i powrót do Kościelca. Przy tym list A[nieli] Stefanowicz do PTH w Poznaniu 1962
CD 84a
Keywords: Dąbrowice Stare w; Koło d. pow; Białków Kościelny w; Kościelec w; Szkolnictwo niemieckie 1795-1918 r.; Szkolnictwo polskie 1918-1939 r.