Materiały Kiryła Sosnowskiego dotyczące sytuacji Kościoła w Polsce, szczególnie na Ziemiach Zachodnich, po 2 wojnie światowej (1957)
Maszynopisy rozpraw o położeniu Kościoła na Ziemiach Zachodnich przeznaczone głównie do druku w CPA, m.in. Woźnicki Andrzej: Rozwój administracji kościelnej w diecezji wrocławskiej (masz., k. 6); Wyszyński Stafan: Fidelissima urbs - kazanie wygłoszone podczas objęcia przez bpa Nowickiego Edmunda diecezji gdańskiej 1964 (masz., k. 11); NN : Diecezja gdańska (masz., k.7); głosy prasy niemieckiej o sytuacji Kościoła w Polsce, przy tym odpis listu NN księdza polskiego z NRF do kraju 1957 (k. 2); uroczystości kościelne na Ziemiach Zachodnich; notatki i wycinki z prasy polskiej i niemieckiej
a 1969 636
Keywords: Wrocław m. woj; biskupstwo; Śląsk; Gdańsk m; Kazania 20 w.; Socjologia