Inwentrz Biblioteki Jana Kasprowicza darowanej Gminie Miasta Lwowa przez Marię Kasprowiczową. Spisali (1.07 - 7.08) 1928 r. Dr Karol Badecki i Rudolf Mękicki. Zakopane - Harenda 1928"
Spis książek s. 5-173, Spis mebli, obrazów i rzeźb, przedmiotów muzealnych, różnych zabytków i pamiątek osobistych s. 175-193. Bibliotekę opisywali Dębicki Z.: Kasprowicz poeta-bibliofil. Warszawa 1926; Zaleski Z.: Biblioteka Jana Kasprowicza w Muzeum Miejskim w Poznaniu. Poznań 1930; Waszak St.: Dział Kasprowiczowski Muzeum Miejskiego w Poznaniu. Poznań 1939. Zbiory spłonęły w Bibliotece Raczyńskich w 1945 r.
a 1970 3021
Keywords: Zakopane; Lwów m. na Ukrainie; Zakopane-|Harenda m; Biblioteki |inwentarze; Muzea