``Naprzeciw blaskom jutrzni'' (1971)
Cz. II: praca Komitetu Okręgowego KPP, Klubu Radnych Bloku Jedności Robotniczej, Wesołe Miasteczko - domy bezrobotnych, ćwiczenia w lotnictwie, sprawa Stanisława Grabowskiego i towarzyszy 1931, aresztowanie, proces 1932, szpicle i prowokatorzy, praca wśród żołnierzy, działalność komunistyczna w latach 1932-1933
Rękopis części drugiej
Keywords: Poznań m. woj; Komunistyczna Partia Polski; Bezrobocie; Ruch robotniczy; Wojsko polskie 1918-1939 r.