Materiały dotyczące egzaminów maturalnych w latach 1867-1938
Informaacje o maturach w okresie zaborów k. 1-11; tematy wypracowań maturalnych, głównie z jęz. łacińskiego i polskiego 1867-1895, 1909-1915, k. 12-30; tematy zadań klasowych, głównie łacińskich i greckich prymy (i sekundy) z lat 1867-1869, 1874-1875, 1878-1879, 1881-1882, 1883-1886, 1887-1889, 1890-1891 k. 31-71; wyciągi z protokołów matur wojennych 1918-1921 k. 72-119; tematy maturalne z języka łacińskiegoi greckiego 1921, 1922, 1923-1927, 1935-1938 k. 120-146
Mf 8952
Keywords: Gniezno d. m. pow; Filologia klasyczna - dydaktyka; Szkolnictwo polskie