``Pamiętnik starego człowieka. Okres 1904 do 1970'' (1973)
Młodość w Krotoszynie, strajk szkolny 1907, tajne nauczanie polskie, organizacja skautowska 1917; życie ludności cywilnej w czasie I wojny światowej, powstanie wielkopolskie w Krotoszynie 1 I 1919, praktyka u kupca, praca w Bydgoszczy (administracja fabryki), służba w 61 00 w Bydgoszczy, powrót do handlu w Krotoszynie, praca w rzeźni, II wojna światowa (tajne nauczanie w Krotoszynie), wyzwolenie miasta, wyjazd do Strzelec Krajeńskich, praca na stanowisku księgowego w Wałbrzychu 1947, Szczawnie Zdroju 1949, Tułowicach 1950, teatr amatorski
a 1974 1631
Keywords: Krotoszyn d. m. pow; Bydgoszcz m. woj; Tułowice w; Niemodlin d. pow; Szczawno-Zdrój m; Wałbrzych d. pow; powstanie wlkp. 1918/1919 r; Wałbrzych d. m. pow; strajk szkolny 1907 r; Strzelce Krajeńskie d. m. pow; Księgi grodzkie - wypisy; Handel zob. też gildie kupieckie; Harcerstwo; Powstanie 1918-1919 wielkopolskie; Szkolnictwo polskie 1795-1918 r.; Teatr polski amatorski