``Podzwonne staremu światu'' (1959)
Powieść obyczajowa z okresu powojennego. Trzy redakcje
Red. II-III. Część 8 nie figuruje w red. I. Tytuł: Podzwonne staremu światu``. Data ukończenia: ''grudzień 1959, styczeń i luty 1960``