"Podzwonne staremu światu" (1959)
Powieść obyczajowa z okresu powojennego. Trzy redakcje
Red. II-III. Część 8 nie figuruje w red. I. Tytuł: Podzwonne staremu światu". Data ukończenia: "grudzień 1959, styczeń i luty 1960"