Pamiętnik
Edukacja wiejska, praca w kaliskiej manufakturze sukienniczej. Udział w powstaniu listopadowym, wyprawa litewska gen. Giełguda, przebijanie się do Warszawy, ukrywanie się po upadku powstania, aresztowanie i ucieczka z więzienia. Przejście do Galicji, praca w zawodzie szewskim w Galicji, na Śląsku, w Królestwie. Powrót do Wielkopolski, zamieszkanie w Ostrowie Wlkp. 1846 r.
Mf 5091
Keywords: Ostrów Wlkp. d. m. pow; Warszawa; powstanie listopadowe; Kalisz d. m. pow; Powstanie 1831 listopadowe