"Historia Sokoła Polskiego i |Drużyny Strzeleckiej w Odessie w latach 1913-1919" (1937)
Działalność Stankiewicza Franciszka, Buyko Bolesława. - Kontakty z organizacjami politycznymi. - Powstanie Drużyny Strzeleckiej i założenie komórki P.O.W., wejście do Odessy IV Dywizji Strzelców gen. Żeligowskiego i wycofanie się w kierunku Polski (kwiecień 1919). Pod tekstem autografy działaczy Sokoła w Odessie i adresy. Załączony "Spis członków czynnych Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół Polski" i Drużyny Strzeleckiej w latach 1913-1919" w Odessie (110 czł. męskiej organizacji i 44 kobiety)
a 1965 1462
Keywords: Odessa m; polskie organizacje wojskowe; Ukraina