``Wspomnienia'' 1972 (1945)
Udział w organizowaniu związków zawodowych w Poznaniu i Wielkopolsce, Związku Walki Młodych w Poznaniu, akcji zasiedlania Ziem Zachodnich i uruchamiania zakładów odzieżowych na Śląsku: kierowanie zakładem odzieżowym w Boguszowie (Boża Góra) pod Wałbrzychem, organizacja życia polskiego i Polskiej Partii Robotniczej tamże. Załączone fotokopie dokumentów, fotografie: Pawła Zbitkowskiego organizatora lewicowego ruchu oporu w Poznaniu podczas okupacji, zakładów odzieżowych w Boguszowie i jej pracowników z lat 1945-1946.
a 1977 2619
Keywords: Poznań; Związek Walki Młodych; Poznań organizacja ``Młot'' 20 w; Boguszów (Boża Góra); m. k. Wałbrzycha - PPR; m. k. Wałbrzycha - PPR; zakłady odzieżowe; Przemysł polski; Przemysł zob. też browar; budownictwo; ceramika; cukrownictwo; Deutsche Waffen; Przemysł zob. też fabryki; farbiarnie; huty żelaza; kopalnie; lasy; strajki; Przemysł zob. też stowarzyszenia; tartaki; Witaszyckie Zakł. Przem. Lniarskiego; Przemysł zob. też Zakłady Przemysłu Metalowego H. Cegielski; Związki zawodowe