Życiorys 1924-1980. 1981 (1981)
Dzieciństwo i młodość w Ronchamp we Francji, opis życia polskiej emigracji zarobkowej. Trudna sytuacja materialna po przyjeździe do Wolsztyna w 1936 r. Roboty przymusowe w czasie II wojny światowej, praca przy spawaniu elementów do V-1. Sytuacja społecno-polityczna po wyzwoleniu, praca : w aparacie bezpieczeństwa, Wolsztyńskiej Fabryce Mebli, Spółdzielni Inwalidów ``Powstaniec'' w Karpniku, działalność społeczno-polityczna. Rozważania na temat moralniści, religii i kryzysu w latach 1980-1981.
Akc.: c 1986 260
Keywords: Polska; polityka wewnętrzna; Karpnik; Spółdzielnia Inwalidów ``Powstaniec''; m; Wolsztyn; Fabryka Mebli; Wielkopolska; Ronchamp; emigracja; Francja; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa