Pamiętnik. Moje robotnicze lata 1935-1981. 1978-1981 (1978)
Ukończenie szkoły wydziałowej i kursu technicznego obróbki metali, praca w warsztatach i w budownictwie, podczas II wojny światowej przymusowe roboty w Kassel w fabryce lokomotyw i uzbrojenia, szczegółowy opis warunków pracy i życia w obozie. Po zakończeniu wojny studia politechniczne w Niemczech, powrót do kraju 1949 r., praca na stanowiskach kierowniczych w zakładzie chemicznym w Oświęcimiu oraz przy budowie ``Huty Częstochowa''.
Akc.: c 1986 339
Keywords: Częstochowa; m; Niemcy; Kassel; Fabryka Lokomotyw i Uzbrojenia; Oświęcim; Zakład Chemiczny; Mazowsze; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojna 1939-1945 II światowa