Moja gwiazda 1918-1981. 1981 (1981)
Dzieciństwo we wsi Faustynów, tamże nauka szkolna, po śmierci matki ponowne małżeństwo ojca, ucieczka z domu do Łodzi, następnie do Warszawa. Częste zmiany miejsca pracy, w okresie okupacji hitlerowskiej spekulacja artykułami spożywczymi, wysiedlenie i roboty przymusowe w Prusach Wschodnich. Po wojnie wyjazd na Dolny Śląsk i zatrudnienie w zawodzie kolejarza, nieudane małżeństwo, rozbicie rodzinny i ponowny ożenek. Pamiętnik zawiera wnikliwe opisy codziennych zajęć, stosunków panujących w różnych środowiskach (rodzinna wieś, miejsca pracy, własna rodzina) oraz odzwieciedla polityczne i etyczne poglądy autora.
Akc.: c 1986 346
Keywords: Faustynów; w; Prusy Wschodnie; praca przymusowa; Warszawa; m; Śląsk; Łódź; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wieś 20 w.