Życiorys 1901-1981. 1981 (1981)
Sieroctwo, I wojna światowa, częste zmiany miejsca pobytu i pracy, wyjazd do Francji, powrót do Polski, prowadzenie sklepu spożywczego w Poznaniu, zatrudnienie w charakterze kierowcy w konsulacie polskim w Teheranie, opis podróży odbytej z ambasadorem Janem Karszo-Siedleckim do Indii (Delhi, Bombaj). W okresie II wojny światowej wstąpienie w szeregi Wojska Polskiego w Syrii, przemarsz do Egiptu po odniesieniu rany długotrwałe leczenie w Afryce Południowej i w Anglii. Po wojnie powrót do Polski, stabilizacja.
Akc.: c 1986 347
Keywords: Afryka Południowa; szpitalnictwo wojskowe; Iran; Egipt; wojsko; Francja; emigracja; Syria; Teheran; m; konsulat; Bombaj; Indie; Delhi; podróże służbowe; Anglia; robotnicy 20 w. praca; wojna 1914-1918 I światowa; wojna 1939-1945 II światowa; wojsko 20 w.