Pamiętnik 1919-1981. 1981 (1981)
Opis rodzinnej wsi Borków na Zamojszczyźnie, stosunki społeczne, opisy gospodarstw, budynków mieszkalnych, codziennych zajęć, nauka kowalstwa, sylwetki mistrzów Edwarda Bychawskiego i Stanisława Witoszki. Po II wojnie światowej wyjazd na Ziemie Odzyskane, uzupełnienie wykształcenia i praca zawodowa m.in. w Technikum Włókienniczym i Zasadniczej Szkole Włókienniczej w Żaganiu w okresie dyrekcji inż. Stanisława Gawlika, rozczarowania spowodowane degradacją pozycji społecznej i materialnej nauczycieli oraz obniżeniem się roli szkoły w procesie wychowawczym.
Akc.: c 1986 352
Keywords: Śląsk; Żagań; m; Zamojszczyzna; Borków; w; Ziemie Odzyskane; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wieś 20 w.