Życiorys 1927-1981. 1980-1981 (1980)
Młodość w rodzinie małorolnego chłopa w Kapturach na Mazowszu, w okresie II wojny światowej praca przymusowa w Niemczech, po powrocie do kraju praca w różnych zawodach i różnych zakładach pracy m.in. Komenda Główna MO i w Przedsiębiorstwie Budownictwa Przemysłowego ``Chemobudowa'' w Łodzi, udział w budowie exportowej na Ukrainie, zatargi z kierownictwem zakładu pracy (załączona korespondecja), krytyka stosunków społecznych w Polsce.
Akc.: c 1986 370
Keywords: Łódź; m; Mazowsze; Kaptury; w; Warszawa; Komenda Główna Milicji Obywatelskiej; Niemcy; roboty; Ukraina; budownictwo; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa