Życiorys własny robotnika 1926-1981. 1981 (1981)
Młodość w średniozamożnej rodzinie kolejarskiej, charakterystyki rodziców i rodzeństwa, wspomniena z okresu II wojny światowej, roboty przymusowe w Niemczech, oswobodzenie przez wojska radzieckie. Po wojnie nauka gimnazjalna a następnie w Szkole Oficerskiej Intetdentury w Łodzi-rezygnacja, podjęcie pracy robotnika umotywowane wyłącznie względami moralnymi, wspomnienia z pobytu w areszcie śledczym w marcu 1968 r., poglądy dotyczące sposobu sprawowania władzy, etyki pracy, podłoża kryzysu społeczno-politycznego i gospodarczego 1980/1981.
Akc.: c 1986 371
Keywords: Niemcy; Śląsk; Polska; polityka wewnętrzna; Łódź; m; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojna 1939-1945 II światowa; wojsko 20 w.