Życiorys własny robotnika. [ok.] 1942-1981 1981 (1981)
Życie spędzone w Owińskach w woj. poznańskim, dzieciństwo w rodzinie niezamężnej robotnicy rolnej samotnie wychowującej kilkoro dzieci, nauka szkolna (szkoła podstawowa, ZSZ dla Metalowców i technikum zaoczne w Poznaniu), nauka w Społeczny Ognisku Kultury Plastycznej w Poznaniu, praca zawodowa na stanowiskach robotniczych w Owińskach i w Poznaniu, kurs kreślarski i zatrudnienie w Biurze Projektów Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu, praca na stanowiskach kierowniczych m.in. w Betoniarni w Owińskach. Działalność w dziedzinie malarstwa i rzeźby-wyróżnienia i nagrody w konkursach, próby zarobkowania, refleksje i oceny dotryczące zjawisk ogólnospołecznych, charakterstycznych dla okresów międzykryzysami 1956, 1970, 1980 oraz związane z prywatnym życiem autora (m.in. jego kalectwem i przeżyciami miłosnymi).
Akc.: c 1986 418
Keywords: Wielkopolska; Polska; polityka wewnętrzna; Owińska; m; Poznań; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie