Szura, Nina i Tamara. [ok.] 1918-1950 20 w
Rodzaj powieści autobiograficznej, której akcja toczy się głównie w Rosji radzieckiej ok.1918 r., a epilog swój znajduje w 1950 r. w Warszawie. Jest to historia miłości do trzech kobiet, z których jedna okazała się zbrodniarką, druga przedwcześnie zmarła, a z trzecią rozdzieliła autora II wojna światowa.
Akc.: c 1986 437
Keywords: Warszawa; rewolucja; m; Mazowsze; Grójec; zakład mechaniczny; Rosja; robotnicy 20 w. praca; wojna 1914-1918 I światowa; wojna 1939-1945 II światowa