"Wpływ elementów i rozwiązań konstrukcyjnych książek na ich trwałość. Różne aspekty ingerencji konserwatorskiej w konstrukcję książki zabytkowej" (2005)
Dotyczy problemów związanych z konserwacją książek kodeksowych powstałych w warsztatach środkowoeuropejskich w okresie od XIV-XIX w tym również ze zbiorów Biblioteki Kórnickiej
Rozprawa doktorska z dziedziny sztuk plastycznych w dyscyplinie artystycznej konserwacja dzieł sztuki pod kierunkiem prof. dr hab. Alicji B. Strzelczyk
Keywords: Kórnik; Biblioteka Kórnicka; kodeksy; Kodeksy 14-19 w.; Konserwacja książki 20 w.