Opowiadania
Zawiera: ``Łapanka w Warszawie. (Opowiadanie)'' k. 1-10. - ``Społeczny sens tradycji'' k. 11-15. - ``Przed wyrokiem'' (dramat) k. 16-30. - ``Powrót do mojego miasta'' (opowiadanie) k. 31-172. - ``Umarł jeden człowiek. Opowiadanie'' z 1949 r. k. 173-186
W opowiadaniu ``Umarł jeden człowiek'' zasuszony liść klonowy
Keywords: Powieść; literatura polska; Wielka Brytania