``Rozwój i działalność partii robotniczych w Polsce Ludowej (na tle sytuacji ogólnej) 1944-1964'' (1966)
Zawiera historię Polski Ludowej i ruchu robotniczego na przestrzeni lat 1944-1964 podzieloną na pięć okresów
Rozprawa habilitacyjna napisana w Zakładzie Historii Partii przy KC PZPR w Wyższej Szkole Nauk Społecznych przy KC PZPR Wydział Historyczno-Socjologiczny
Keywords: Polska; partie robotnicze; historia; polityka; Marksizm-leninizm