Monita secreta Societatis Jesu to iest rady tajemne Towarzystwa Jezusowego z łacińskiego na portugalski, włoski, francuski, niemiecki etc. teraz zaś y na polski przetłumaczone A. D. MDCCLXVII - Zahorowski, Hieronim (1767)
Przestrogi jezuickie o radach tajemnych, k. 8-9v.
Rękopis sprawia wrażenie przygotowanego do druku, z zaznaczonymi przerywnikami. Zawiera przeróbkę pamfletu antyjezuickiego Hieronima Zahorowskiego powstałego 1612-1614, wielokrotnie przedrukowywanego i tłumaczonego na inne języki.
Keywords: Pamflet polsko-łaciński; Literatura antyjezuicka 17 w.