||Voyage De Hafez. Recit Oriental (1836)
W dotychczasowych interpretacjach "Podróży Hafeza" nie zwrócono uwagi, że pod powłoką opowieści orientalnej znajduje się broszura polityczna (z okresu Sejmu Wielkiego) o dość przejrzystych aluzjach do stosunków polskich.
par le Comte Jean Potocki annee 1791.
Keywords: Powieść francuska; Literatura polska