[Diariusz rozruchów w Toruniu w latach 1523-1524 i inne źródła do XVI-wiecznych dziejów Torunia]
Przywilej wolności religijnej dla Torunia wystawiony przez Zygmunta Augusta, Piotrków 22 XII 1558
Rękopis - z wyjątkiem k. 60v - pisany jedną ręką w połowie XVII w. Powstał Toruniu w oparciu o oryginał(?), który prawdopodobnie już nie istnieje.
Keywords: Prawodawstwo; Polska; Religia; Toruń (woj. kujawsko-pomorskie); Rozruchy 16 w. Polska