Annales Mss a 1647 ad 1656 [a] Vladislai [appara]tu contra Turcas. Author Stanislaus Temberski Collega Minor (1647)
"Almae Academiae Cracoviensis, eidemque incorporato Venerabili Capitulo Eccl[esiae] Coll[egia]tae S[anct]ae Annae Diuturnam Felicitatem" (prolog) "Annalis 1647" s. 3-57 "Annalis 1648" s. 63-113 "Annalis 1649" s. 115-154 Rysunek oł. tarczy herbowej s. 155 "Annum Gratiae Magno Jvbileo" (wiersz okolicznościwy) s. 162 "Annalis 1650" s. 163-206 "Annalis Anni 1651" s. 211-256 "Annalis Anni 1652" s. 263-311 "Annalis Anni 1653" s. 315-367 Rysunek oł. tarczy herbowej s. 370 "Annalis Anni 1654" s. 373-417 "Annalis Anni 1655" s. 419-424 i 427-471 Sztych przedstawiający papieża Aleksandra VII s. 425 "Annalis Anni 1656" s. 475-518
Naroże górne kart nieco uszkodzone (po zalaniu). Egzemplarz w części poddano konserwacji (uzepełnienie masą papierową). Zawiera rysunki, sztych i glossy. Na górze zewnątrznej okł. i na odwrocie (k. 2 okł.) dawna sygn. 61 oraz dopisane oł. na k. 2 okł. 3 i 349. Tamże na odwrocie ręką może już z 18 w. napis: "Author Stanislaus Temberski Collega Minor". Na k. 3 okładki wklejona informacja o inwentaryzacji w 1951 r. Oryginalna foliacja obejmowała jedynie strony zapisane. Tytuł odtworzono z grzbietu, a autora z okł. Por. rkps BJ 230.
Keywords: kronika; Szkolnictwo wyższe; historia; Poezja okolicznościowa; Kraków (woj. małopolskie)