Gazeta pisana 1781 (1781)
Z Warszawy [18. VI] 1781 k. 44-45 biskupi udali się do Wiednia, ale cesarz proszącym, ``nie dał rezolucji, ale wyjechawszy z Wiednia, wydał znowu uniwersał, ażeby biskupi żadney więcej nie ważyli się czynić opozycyi rozkazom cessarskim''. ``Z Galicyi i Lodomeryi donoszą nam'', że skarżyli się najprzód we Lwowie, a następnie w Wiedniu na wielkie daniny wojskowe prosząc, aby tymczasem zostali uwolnieni od pogłównego. ``Spodziewają się iż sprawiedliwa prośba uciemiężonych obywatelów skutek swoy odniesie''. Odbyła się rewia króla pruskiego pod Grudziądzem, ale bez zwykłego udziału ``spektatorów y generałów cudzoziemskich'', jedynie w obecności ministra francuskiego. W nowym kościele dyssydenckim powiesił się zakrystian, wówczas najwyższy rządca Zeper kazał sekretnie ciało wynieść, co jednak widzieli rzemieślnicy i opowiedzieli mistrzowi, który się poczuł dotknięty. ``lata o tym wieść publiczna y już niektórzy Poetowie zabawiają tą materyą żartobliwe swe piórka''. W Warszawie bawi książe dziedziczny de Solms. Z Peterburga mamy wiadomości: kanclerzyna Berchowa ustąpiła dobra synowi, a gen. Romanis popadł w kłopoty pieniężne, musi bowiem duże sumy zwrócić do kasy wojskowej; jego miejsce zajmie pewnie Osterman lub ks. Repnin. Cesarz ma większe wpływy u dworu ros. niż król pruski. Z Wilna: przybył podkanclerzy W. Lit. sądy ziemskie wilan. ``sądzą się''. ``Ozdoba miasta tutejszego, wieża ratuszowa, przez złe fundamenta stare, pomimo usilne starania magistratu wilan. chcącego ją umocnić [...] osunąwszy się upadła, y niezmiernego Miastu przez to przyczyniła expensu'' (19. VI).
Mf 3828