Gazeta pisana 1781 (1781)
Z Warszawy [18. VI] 1781 k. 44-45 biskupi udali się do Wiednia, ale cesarz proszącym, "nie dał rezolucji, ale wyjechawszy z Wiednia, wydał znowu uniwersał, ażeby biskupi żadney więcej nie ważyli się czynić opozycyi rozkazom cessarskim". "Z Galicyi i Lodomeryi donoszą nam", że skarżyli się najprzód we Lwowie, a następnie w Wiedniu na wielkie daniny wojskowe prosząc, aby tymczasem zostali uwolnieni od pogłównego. "Spodziewają się iż sprawiedliwa prośba uciemiężonych obywatelów skutek swoy odniesie". Odbyła się rewia króla pruskiego pod Grudziądzem, ale bez zwykłego udziału "spektatorów y generałów cudzoziemskich", jedynie w obecności ministra francuskiego. W nowym kościele dyssydenckim powiesił się zakrystian, wówczas najwyższy rządca Zeper kazał sekretnie ciało wynieść, co jednak widzieli rzemieślnicy i opowiedzieli mistrzowi, który się poczuł dotknięty. "lata o tym wieść publiczna y już niektórzy Poetowie zabawiają tą materyą żartobliwe swe piórka". W Warszawie bawi książe dziedziczny de Solms. Z Peterburga mamy wiadomości: kanclerzyna Berchowa ustąpiła dobra synowi, a gen. Romanis popadł w kłopoty pieniężne, musi bowiem duże sumy zwrócić do kasy wojskowej; jego miejsce zajmie pewnie Osterman lub ks. Repnin. Cesarz ma większe wpływy u dworu ros. niż król pruski. Z Wilna: przybył podkanclerzy W. Lit. sądy ziemskie wilan. "sądzą się". "Ozdoba miasta tutejszego, wieża ratuszowa, przez złe fundamenta stare, pomimo usilne starania magistratu wilan. chcącego ją umocnić [...] osunąwszy się upadła, y niezmiernego Miastu przez to przyczyniła expensu" (19. VI).
Mf 3828