Gazeta pisana 1791 (1791)
Z Warszawy ie 13 Apr. [13 IV] 1791 k. 30-31 Na sesjach omawiano sprawy ``cudzoziemskie...za wniesieniem JP. Zajączka posła podlaskiego'', dotyczące negocjacji z posłem angielskim i holenderskim. Głos zabierał marszałek lit. Potocki ``względen ustąpienia Gdańska''. Otóż ``ten Gdańsk jest prawdziwie solą w oczach, Anglia znienawidziwszy Moskwę chce koniecznie z nami zawrzeć traktat handlowy, w czym już są rozpoczęte negocjacje''. Moskwa chce nas poróżnić z Berlinem, a sama mimo odniesionych zwycięstw nad Turkami..., jeżeli w tych czasach nie przyjdzie do pokoju...upaść musi``. Zajączek również ''przymówił niektórym względem neutralności nie przystąpienia do alliansu ze Szwecją``, mowa jego wywołała wrzawę i sprzeciw posła kaliskiego Suchodolskiego. Z powodu różnicy zdań na sesji sejmowej miał się pojedynkować Zajączek z kasztelanem wojnickim Ożarowskim, a Pohatyński z Ziałkowskim, ale ''nie przyszły strony do tego azardu``. wojewoda płocki Szydłowski ustąpił swego krzesła kasztelanowi plockiemu Zboińskiemu. Wenecja się zbroi, by pomóc Rosji na Morzu Sródziemnym. Intrygi Rosji z którą Anglia i król pruski chcą prowadzić wojnę.
Ślady poprawek tekstu inną ręką.