"De Vindilis et Vinidis. Seu Vandalis et Venedis."
"Excerpta ex Schoenlebenio" k. 169-169v
Na kartach rkpsu występują następujące znaki wodne, w większości niezidentyfikowane: 1. Róg pocztowy na zawieszce w stylizowanym kartuszu zwieńczonym dużą koroną k. ochronna A, fragm. (obcięta karta) k. 214; odmiana: sam róg k. 39, 167, 203, 221, 223, 226, 228, f. odwrócony k. 29, 205, 213, 219-220, 244, fragm. (obcięta karta) k. 38a - 2. Sygla "F H" k. ochronna B (prwdp. część literowa f. poprzedniego) - 3. Herb własny (miejski?) w stylizowanej tarczy zwieńczonej niską koroną (duży i ładny f.) k. 1, 234, f. odwrócony k. 239, 241; odmiana?: znak podobny, lecz herb nieco mniejszy, f. odwrócony k. 69 - 4. Napis kapitalikami "WOHLRAB" (papiernia Johanna Gottlieba Wohlraba w Hartmannsdorf/Rödelbach pod Chemnitz w Saksonii) k. 27a, f. odwrócony k. 3, 5 - 5. Jednorożec w biegu k. 37, 70, 87, 92, 169, 189, 281-282, f. odwrócony k. 4, 6, 28, 30-32, 34, 38, 42, 84, 90, 95, 144, 148, 151, 176, 179, 181, 183, 279-280, 287, 289, 294, fragm. (obcięcie karty) k. 37a, 108, 157 - 6. Sygla "G F S" na krótkiej banderoli o wolutowych zakończeniach k. 119, 125, 127, 178, 243, f. odwrócony k. 7, 101, 163, 177; odmiana: nad syglami na wstędze nierozpoznane przedstawienie figuralne (duży f.) k. 13, 15, 18-20, 22 - 7. Sygla "W B" k. 9, 25?, 268, 271, f. odwrócony k. 216, 265, 267, 270, 273-274 - 8. Sygla "W M" k. 35 - 9. Sygla "I B M" na krótkiej banderoli (wyst. na arkuszu razem ze znakiem rogu pocztowego, nr 1 odm.) k. 40, 168, 202, 211-212, 224-225, 227, 258, f. odwrócony k. 204, 207, 218, 229, 245, 247 - 10. Herb Saksonii (uproszczony) w prostej tarczy zwieńczonej koroną k. 303, 305, 315, 320-321, 323, 326, 330, f. odwrócony k. 296, 298, 300, 302, 307, 309, 311, 314, 319, 333-334, fragm. (obcięcie karty) k. 23b - 11. Napis "LENCK" (papiernia w Niederzwönitz na pd. od Chemnitz w Saksonii za dzierżawcy Paula Lenka na pocz. XVIII w.) k. 91, 93-94, 98-99, 106, 150, 152, 182, f. odwrócony k. 26, 41, 43, 85, 130, 132, 139-140, 149, 184 - 12. Herb Elektoratu Saksonii w owalnym kartuszu z gałązek zwieńczony niską koroną k. 68, 117, f. odwrócony k. 66 - 13. Prwdp. herb Drezna w ażurowej tarczy zwieńczonej koroną k. 100, 120, 166, 173, f. odwrócony k. 8, 102, 121, 164, 175, 185, 200, fragm. k. 73a, 113 i 149a (obcięte k.) - 14. Napis wersalikami "HARTZEL" (papiernia w Augsburgu/Sinkel Obere w Bawarii należąca w latach 1768-1770 do Elisabeth Harz, wdowy po papierniku Chrystianie Albercie (zm. 1768)) k. 72-74, 80, 88, 96, 128, f. odwrócony k. 77, 79, 82, 122, 124 - 15. nierozpoznany f.: 2 skrzyżowane kije na złączonych u dołu 2 rogach? (prwdp. obrazowa część f. literowego nr 14) k. 75-76, 78, 89, f. odwrócony k. 81, 83, 97, 118, 129, fragm. k. 161 (obcięcie k.) - 16. Statek żaglowy ukazany od rufy, f. odwrócony k. 104, 209, fragm. (obcięcie karty) k. 114 - 17. Sygla "I M B" k. 174 - 18. Jodełka fragm. (obcięcie karty) k. 213a - 19. Dwa skrzyżowane pastorały, między piórami których rozcięta infuła zakończona 2 krzyżykami (wyst. zapewne z syglami "W B" (nr 8) jako część f. obrazowo-literowego) k. 248, 250, 269, 275, f. odwrócony k. 217, 266, 272, fragm. (obcięta karta) k. 10 - 20. Sygla "I G L", f. odwrócony k. 246 - 21. Rys. przypominający klucz wiolinowy (wyst. na arkuszach pap. z herbem Saksonii, nr 9) k. 292, 295, 299, 304, 312-313, 316-318, 322, 324-325, 327, 331-332 - 22. Ptak stojący na 2 skrzyżowanych mieczach, pod którymi sygla "C F R" k. 141, 335, f. odwrócony k. 165, 336, 337, 341, fragm. (obcięcia kart) k. 143, 172a - 23. nierozpoznane f. k. 44-50, 52-65 (duży f. literowo-obrazowy na jednym rodzaju arkuszy pap., być może z napisem "LENCK"?), 115-116, 133-134 (2. literowy), 145, 172, 198-199, 201 (literowy), 230-231, 233 (herb), 237 (sygla), 242 - 24. fragm. (obcięcia kart) różnych nierozpoznanych f. k. 91a, 99a, 112, 166b, 212a (Madonna na półksiężycu?)
Keywords: historiografia 18 w.; Słowianie etnogeneza 18 w.; Wenedowie etnogeneza 18 w.