Wyniki wyszukiwania
Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : DUMANOWSKI, Jarosław (1967- ).
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
- Temat :
- Czerniecki Stanisław. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
- Kuchnia polska 17 w.
- Odżywianie kultura 17 w. Polska
- Odżywianie historia
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : CZERNIECKI, Stanisław.
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
- Temat :
- Przepisy kulinarne 17 w.
- Kuchnia polska 17 w.
Compendium ferculorum or Collection of dishes /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : CZERNIECKI, Stanisław.
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2014.
- Temat :
- Czerniecki Stanisław. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw.
- Kuchnia polska 17 w.
- Kultura stołu 17 w. Polska
- Książki kucharskie.
Staropolskie przepisy kulinarne : receptury rozproszone z XVI-XVIII w. : źródła drukowane /
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, cop. 2016.
- Temat :
- Kultura stołu 16-17 w. Polska
- Kuchnia polska
- Przepisy kulinarne.
Hrabiowie na Lubrańcu : dzieje fortuny magnackiej /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : DUMANOWSKI, Jarosław (1967- ).
- Adres wydawniczy : Toruń : Adam Marszałek, cop. 2001.
- Temat :
- Dąmbski (rodzina)
- Rody historia 16-18 w. Polska
- Szlachta historia 16-18 w. Polska
- Własność wielka historia 16-18 w. Polska
Codzienność dawnej Francji : życie i rzeczy w czasach ancien regime'u /
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2015.
- Temat :
- Kultura 14-18 w. Francja
- Życie codzienne 14-18 w. Francja
- Obyczaje 14-18 w. Francja
- Francja kultura 14-18 w.
Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem /
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Warszawa : Toruń : Muzeum Pałac w Wilanowie ; Uniwersytet Mikołaja Kopernika, 2012.
- Temat :
- Kuchnia francuska 18 w.
- Przepisy kulinarne 18 w.
- Książki kucharskie 18 w.
Tatarskie ziele w cukrze czyli Staropolskie słodycze /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : DUMANOWSKI, Jarosław (1967- ).
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2013.
- Temat :
- Kuchnia polska 17-18 w.
- Kultura stołu 17-18 w. Polska
- Słodycze.
Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : DUMANOWSKI, Jarosław (1967- ).
- Adres wydawniczy : Toruń : Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2006.
- Temat :
- Bogactwo 18 w. Polska
- Kultura materialna 18 w. Polska
- Przedmioty użytku codziennego 18 w. Polska
- Szlachta kultura 18 w. Polska
- Wielkopolska kultura 18 w.
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca /
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2021.
- Temat :
- Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
- Gospodarstwo domowe 16-17 w. Polska
- Książki kucharskie 16-17 w.
- Poradniki 16-17 w.
- Przeopisy kulinarne 16-17 w.
Przepisy Paula Tremo /
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Warszawa : Toruń : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie ; Wydział Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2022.
- Temat :
- Tremo, Paul (1733-1810)
- Kucharstwo 18 w. Polska
- Kuchnia francuska 18 w.
- Kuchnia polska 18 w.
- Książki kucharskie
Kucharz doskonały : sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : DUMANOWSKI, Jarosław (1967- ).
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2018.
- Temat :
- Kuchnia polska 16-18 w.
- Kuchnia francuska 16-18 w.
- Odżywianie etnografia 16-18 w. Polska
- Kultura stołu 16-18 w. Polska
- Książki kucharskie
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw /
- Katalog: Nowe Druki
- Autor : CZERNIECKI, Stanisław.
- Adres wydawniczy : Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, 2009.
- Temat :
- Przepisy kulinarne 17 w. Polska
- Kuchnia polska 17 w.
Między Zachodem a Wschodem : studia ku czci profesora Jacka Staszewskiego.
- Katalog: Nowe Druki
- Adres wydawniczy : Toruń : "Adam Marszałek", cop. 2003.
- Temat :
- Staszewski, Jacek (1923-) księga pamiątkowa
- Polska szkice historia 16-18 w.
Wyświetlono 14 rekordów